Ylläs-Levi

Ylläs-Levi

Ylläs-Levi on Suomen Visma Ski Classics osakilpailu. Suomalaisena joukkuena kisa on team Edux:ill yksi kauden tärkeimmäistä kisoista.

Tässä blogitekstissä Team Eduxin hiihtäjät kertovat ajatuksiaan kilpailusta.

Ylläs-Levi pähkinänkuoressa:

Osallistujamäärä 2019: 1300 hlö.
Voittajat 2019: Andreas Nygaard & Astrid Oyre Slind
Pituus: 70 km ja 55 km
Majoitus: Sekä Levillä, että Ylläksellä on runsas majoituskapasiteetti.Paikkakuntien välimatka on n. 50 kilometriä, joten kumpikin sopii erinomaisesti kilpailuviikonlopun tukikohdaksi
Kulkuyhteydet: Kittilän lentoasema sijaitsee 14 kilometrin päässä Leviltä. Lähin juna-asema on Kolarissa 85 kilometrin päässä. Hyvä vaihtoehto on myös matkustaa Rovaniemelle lentäen tai junalla, ja kulkea sieltä bussilla tai vuokra-autolla. Linja-autoyhteydet Levin ja Rovaniemen välillä ovat erinomaiset.

Reitti

Linkki reittikarttaan

70 km reitti starttaa Ylläsjärveltä. Reitin ensimmäinen puolisko on mäkinen, ja sisältää kaksi hienoa, aina puurajan ylle kipuavaa päänousua: Kellostapulinkurun ja Kukastunturin ylitykset. Reitin toinen puolikas sisältää tasaisempaa suomaastoa, mutta reitin Levin päästä löytyy vielä hiihtäjät haastavia nousuosuuksia. Vaikka kärkihiihtäjät viilettävät reitin läpi tasatyönnöllä, niin kuntohiihtäjät luottavat pääosin pitovoideltuihin suksiin.


55 km reitti lähtee Äkäslompolosta. Reitti on pidempää vaihtoehtoa helpompi ensimmäisen nousuosuuden jäädessä pois, ja sopii hyvin hiukan helpompaa maastoa hakeville.

Ajatuksia ylläs-levistä:

Valmistautuessamme kilpailuun kiinnitämme huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

Ensimmäinen päänousu Kellostapulinkuruun: Alkuvauhti on mitä luultavimmin kova, kuten aina maratonhiihdoissa. Kun reitin alkuosassa on merkittävä kova nousuosuus, on pyrittävä hiihtämään mahdollisimman hyvällä sijalla ilman että kuitenkaan kuluttaa liikaa energiaa. Kellostapulin nousu on kova koettelemus kaikille ilman pitovoiteita hiihtäville.

Kukastunturin nousu: Reitin toinen pitkä nousuosuus päättyy mäkikirikilpailun maaliin Kukastunturin huipulle. Kukastunturia voikin ajatella kilpailun ensimmäisenä ’’maalina’’, sillä sen jälkeen maasto helpottuu merkittävästi. Näin ollen se määrittää pitkälti ryhmän, jonka kanssa loppumatka tulee taittumaan. Nousun jälkeisellä laskuosuudella ehtii palautua, ja loivempi maastonosuus sujuu huomattavasti vaivattomammin peesissä.

70 km. Matkan pituus on tärkeä huomioida. Riittävä energiatankkaus unohtuu helposti alun nousuissa, mikä kostautuu reitin loppupuolella. Tämän johdosta panostamme huoltoon reitin varrella.

Hiihtäjiemme kokemuksia ylläs-levistä:

Vaikka Ski Classics-sarjasta löytyy Ylläs-Leviä pidempiä kilpailuja, tekee reitin haastavuus siitä yhden kovimmista. Kilpailijoilla on kaikilla heti alusta asti ’’elämä pelissä’’, joka näkyy loppupuolella tyhjinä katseina ja hiipuvina vauhteina”

– Noora Kivikko

.

“Ylläs- Levi huipentaa pitkän kilpailukauden ja kilpailu houkutteleekin paikalle urheilijoita, jotka eivät talven aikana kilpaile muissa Visma Ski Classics- kilpailuissa. Oleellinen osa maratonhiihtoja ovat kuitenkin lukuisat kuntoilijat ja hiihdon ystävät, joiden toivon pääsevän kokemaan sen nautinnon, jota Lapin kevättalvi parhaimmillaan tarjoaa

– Noora Kivikko

“Ylläs-Levi on todella hieno kisa. Top 3 kilpailu kaikista hiihtämistäni pitkän matkan hiihdoista, ja ehdottomasti ykkönen Suomessa. Erityisesti reitin ainutlaatuinen luonto ja näköalat tekevät siitä uniikin. Kuntoilija tarvitsee kyllä pitovoiteita selvitäkseen alun ja lopun kovista mäistä. Reitin viimeiset kilometrit muistuttavat paljolti Vasaloppetin loppuosaa.”

– Sven-Erik Libäck – Joukkuen voitelija ja kokenut aktiivi-hiihtäjä

Ilmoitaudu kisaan. Anmäl dig till loppet. Register to the race.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: